Tijdens de les in Zetten van leerlingalert is de foto gemaakt van leerlingen aan het werk

Van bewustwording naar samenspannen

Voorlichting op PRO, VO, MBO, HBO

We zetten in op  voorlichting over de criminele (onder)wereld en het versterken van het netwerk rondom jongeren. De voorlichting geven we aan jongeren op school (vanaf 3e leerjaar VO t/m WO), hun docenten en ouders.

Tools worden aangereikt om ondermijnende criminaliteit te herkennen en weerstand te bieden tegen de verleiding om snel en veel geld te verdienen met criminaliteit. Dit is een investering voor nu en ook later, als zij hun toekomstige beroep gaan uitoefenen.

Onderzoek

Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met Hogeschool Saxion (lectoraat Maatschappelijke Veiligheid en Weerbare Democratie). We vragen de leerlingen en studenten om hieraan mee te werken. Zo kunnen we ons materiaal steeds verbeteren.

Landelijk netwerk op het thema

We bouwen aan een landelijk netwerk op het thema jongeren en criminele uitbuiting.  We hebben onze gedeelde ambitie om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit stappen. We maken gebruik van elkaars kennis en ontwikkelde instrumenten. Zo werken we op het MBO samen met het ondermijningslab Twente, waar workshops voor docenten op dit thema zijn ontwikkeld.

Wij komen voorlichting geven

Ons netwerk afkomstig uit het zorg- veiligheids- en onderwijsnetwerk verzorgt (kosteloos) de introductie van het programma op de onderwijsinstelling. Daarna is het lesmateriaal beschikbaar voor de docenten om het zelf te doen. ‘Haakjes’ zijn: burgerschap, mentorlessen, maatschappijleer, professionalisering en/of studentenwelzijn.

Gelderse aanpak en landelijke uitrol

We zijn gestart in Gelderland en hebben nu vier andere teams opgeleid. Van Groningen tot Maastricht ten oosten van Utrecht kan het programma nu ingezet worden. Het is ook onze wens dat andere regio’s van onze producten en ervaringen gebruik kunnen maken. Zo voorkomen we ook dat er tijd en geld verspild wordt. Daarvoor hebben we nu de mogelijkheid. Hoe? Dat kun je lezen in onderstaande flyer.

We kunnen het niet alleen

In bijgaand document staat beschreven wat we verwachten van gemeente en politie

Foto boven: Erik van Hullegie